Heartbeat

Saturday, May 7, 2011

Let's See How Words Can Change The World

Salam semua. Wish you all in good condition.


So, entry kali akan menunjukkan tentang kuasa "kata-kata". Sesuai dengan tajuk, sedikit perubahan yang dilakukan pada setiap yang kita tuturkan seharian adalah amat bermakna. Bagaimana? Lihatlah video di bawah dan anda akan memahami nya. 


Selamat menonton

video

Wednesday, May 4, 2011

Easy explanation about calculating the Audio file

Salam everyone. (This post is specially dedicated to SKU 3053 candidates)


Looks like there are so many confusions among u guys about the calculation..so i'm gonna brief you about that..

this is the formula ::



For mono ::
(sampling rate)*(duration)*(bit-resolution over sample size)

For stereo ::
(sampling rate)*(duration)*(bit-resolution over sample size)*2



Notes :: Be careful of the question, either it asks u about mono or stereo..be aware that stereo will be multiplied by 2

- sampling rate is either 44.5 kHz / 22.05 kHz / 11.025 kHz be noticed that the formula needs the Hz, not the kHz..the ones that i provided above is in kHz..so, convert it first...

(clue : 1 kHz is equal to 1000 Hz)

- duration must be in SECOND..if the question provide u with the duration in minutes, u need to convert it first to second..

(clue : 1 minute equal to 60 seconds)

- available bit-resolution ::    8 / 16 / 32

available sample size ::   8, only 8


here is the tricky part..bit-resolution over sample size.."over" means devide, or in bm is pecahan...bit-resolution per sample size..actually, myb question sir tu silap kowt..because, sample size is 8, n only 8..read the question again..it said that the sample size is 16..and the bit-resolution is 8..myb it's terbalik..so, it's 16 over 8..16/8...


Piece of advice :: If there any possibility that Sir is going to make a mistake again, just be sure about one thing..bwh pecahan tu semestinya nombor 8..no other number is possible...

Monday, May 2, 2011

Seorang murtad kembali memeluk Islam

Salam sejahtera.


Pertama sekali, saya ingin mengucapkan Alhamdulillah kepada yang Maha Kuasa kerana nikmat yang amat bernilai yang telah dikurniakan, nikmat Islam dan nikmat Iman. Oleh itu, marilah kita sama-sama memanjatkan kesyukuran kepada Allah di atas kurniaan ini. 


Saya amat tertarik dengan satu artikel di dalam Utusan Malaysia Mei 2, 2011, mengulas tentang seorang pelajar yang telah mengaku murtad, kini telah kembali memeluk Islam. Mari kita lihat azam pelajar ini yang amat tinggi. Dia kembali ke Islam setelah menganut agama Kristian. Betapa Allah itu Maha Pengampun. Masih lagi memberi hidayah kepada mereka yang berpaling dari-Nya. Kita sebagai hamba yang telah pun sedia Islam ini, seharusnya bersyukur kerana diberi semua nya sejak lahir. Diberi hidayah sejak ditiup roh ke janin kita semua. 


Maka, kita semua harus menyokong orang yang sebegini kerana mereka berhasil kembali ke pangkal jalan. Oleh itu, marilah kita sama-sama berdoa agar dia tabah menjalani dugaan dan cabaran hidup di dunia ini. Dan kita juga harus berdoa agar Allah memelihara kita dari godaan-godaan durjana yang mampu menyelamkan kita ke lautan kesesatan. 


Bersama-sama dengan entry ini, saya sertakan backlink untuk ke page Utusan Online yang mengulas tentang berita ini.






Klik gambar untuk ke Utusan Online.

(Entry ini ditulis hasil cebisan idea dari Utusan Malaysia)

Sunday, May 1, 2011

1 sebab kenapa perempuan lebih pandai dari lelaki

Salam sejahtera


Firstly, nak ucap selamat sejahtera pada semua. 


Then, back to our topic up there, 1 sebab kenapa perempuan lebih pandai dari lelaki. Secara logik nya, ini adalah gurauan semata-mata. Tapi kita tak tahu kalau-kalau benda ni betul-betul terjadi. So, ni lah dia sebab nya kenapa perempuan lebih pandai dari lelaki. 






P/S : Sorry ye kaum gurlz. Just joking.
Sumber : http://lonelystarz.blogspot.com/2011/01/1sebab-kenape-perempuan-lebih-pandai.html